Tivikolik nedir?

Bloğunu Paylaş - 10 Ekim 2013 Perşembe | 03:08

Merhaba sevgili bloğunu paylaş takipçileri. Bu yazımda tivikoliklerden bahsetmek istiyorum. 
Gün geçtikçe televizyon kanallarının sayısı hızla artıyor. Ve yine teknolojinin hızlı gelişimi sayesinde, dünyanın herhangi bir ülkesindeki televizyon yayını uydular sayesinde evlerimize ulaşıyor. Böyle olunca da televizyon izleyen kitle sayısı gittikçe büyüyor.
Peki insanlar neden bu denli televizyona bağımlı hale gelebiliyor? Nasıl televizyon insan yaşamında olmazsa olmaz bir noktaya ulaşabiliyor? Ve insanlar internetin bu kadar yaygın ve hızlı kullanılabilir olmasının etkisiyle bilgisayarda canlı televizyon izleme gereksinimi duyuyor?
Bunun birçok nedeni var elbette.
Bir kere günlük yaşamın gerilimleri ve sıkıntıları karşısında insanlar televizyon izlemeyi bir kaçış yolu olarak görüyor.
Ayrıca televizyon izleyen herkes, izlediği programda kendi yaşantısından kesitler buluyor.
Programların çoğu kafa yorucu olmayıp, eğlendirici içeriklidir.
Televizyon insanları eğlendirirken, bir taraftan da izlemeyi teşvik etmek için ödüller sunar.
Televizyon yayın akışındaki programlarla insanların doğrudan duygu dünyasına müdahale eder.
Bir başka neden ise alışkanlıktır. Küçük yaşlardan beri televizyon izliyor olmak farkına varılmayan bir davranış şekli oluşturur.
Nihayet gün boyunca hemen her yerde televizyon bir şekilde insanın karşısına çıkar.
Bu şekilde televizyon, insanların yaşamlarında vazgeçilmez bir noktaya oturuyor. Öyle ki artık hemen her yerde el altında bulunan bilgisayarlar kullanılarak, insanlar canlı televizyon izleme olanağı bulabiliyor. Böyle olunca da televizyon insanların yaşam şekli üzerinde güçlü bir etkiye sahip olabiliyor.
Herkesin televizyon izlemediği bir gün yok gibidir artık. Daha konuşamayan bebeklerin bile televizyonlardaki hareketli reklam filmlerini nasıl ilgi ile izlediğini bir düşünün. Yorucu bir çalışma gününün akşamında insanlar televizyon karşısında rahatlamıyorlar mı? Televizyon, öylesine bir bağımlılık durumu yaratmış ki, televizyon izlememek artık neredeyse imkansız gibi olmuştur.
Televizyon olmayan tarihlerde, çocuklar zihin olarak en çok aile tarafından yetiştirilirken, bugün artık daha okula bile başlamadan, televizyon tarafından şekillendirilmektedir.
Artık çağımız bilişim çağı. Bilim ve teknoloji inanılmaz hızla kendini yeniliyor. Dünyanın her neresinde bir olay olsa, anında herkesin haberi olacaktır. Televizyon kanalları, her noktadan canlı yayın yapma teknolojisine sahiptirler.
Bugün televizyon, tüm insanlığın toplumsal hayatını etkilemekte ve belirlemekte çok güçlü bir medya aracıdır. Televizyon bu kadar yaşantımızın içindeyken ve artık bilgisayarlar avucumuza sığacak boyutlara inmişken canlı televizyon izlememek mümkün olabilir mi?

0 yorum:

Yorum Gönder